10apr2021

Bij Centrum Varend Erfgoed

Schuijteskade 22, Hoorn

De Taandag is dit jaar op zaterdag 11 april 2021. Helaas vanwege de coronaperikelen zonder publiek.

Een nieuw vaarseizoen begint met een schoongemaakt schip, vrij van averij en roestige plekken. Alle onderdelen zijn in het winterseizoen goed nagelopen en daar waar nodig gerepareerd, gerestaureerd en tenslotte in de verf of harpuis  gezet.

Tanen
Voor zeilen en tuigage geldt dat er afgezien van controle op slijtage nog een andere aanpak wordt toegepast namelijk een oude, ambachtelijke conserveringstechniek, die wij ook wel tanen noemen. Dit is een behandelingswijze waarbij de natuurlijke stoffen als katoenen zeilen en henneptouw gedompeld worden in een ketel met warme vloeistof. Die vloeistof bestaat in ons geval uit Markermeerwater aangevuld met het ingrediënt cachou. Cachou wordt gewonnen uit de bast, het kernhout of de vrucht van de acacia en heeft een schimmelwerende werking.
Het tanen gebeurt in de open lucht, omdat de ketel verhit wordt door open vuur.
Het grootzeil van de schouw maar ook kleinere zeilen zoals fok en bazaan kunnen er makkelijk in ondergedompeld worden voor ongeveer een half uur. Bij een temperatuur van 70 graden heeft het een optimale chemische werking waardoor de looistoffen goed hechten. Grotere zeilen worden met een bezem bewerkt op een goed glad oppervlak. De taan wordt dan vanuit een emmer verspreid.
Op zaterdag 10 april 2021 heten wij u welkom vanaf 11.00 uur op de buitenplaats van het Centrum Varend Erfgoed, alwaar de demonstratie zal  plaatsvinden.