Fuikenboten HN1 en  HN30

 

Fuikenboot HN1

De fuikenboot HN1 is in 1997 in het bezit gekomen van de Stichting De Hoornse Schouw. Het bootje was in slechte staat en is met liefde gerestaureerd. Voor zover bekend is deze fuikenboot in de jaren vijftig van de vorige eeuw gemaakt in opdracht van Klaas Blokker, visserman te Hoorn. Het scheepje ging als bijboot dienstdoen van de HN1. Nadat Klaas Blokker stopte als visser heeft het bootje op de binnenwateren rond Hoorn gevaren onder verschillende eigenaren.

Fuikenboot HN1 schroothoop of restauratie

Fuikenboot HN30

De fuikenboot HN30 is een stalen geklonken boot in ±1930  gebouwd in opdracht van Nico Verbeek, visserman te Hoorn. Er werd vaak mee geroeid vanuit de Hoornse haven door de vissers Aaf Bart en zijn zoon.
Door de Stichting De Hoornse Schouw in eigendom verkregen in 1993 na schenking door Aaf Bart.

In 2020 is de fuikenboot HN30 schoongemaakt en geschilderd en te water gelaten. Ga voor meer foto’s naar het album ‘Overdracht van de stalen fuikenboot HN30 aan het Zuiderzeemuseum’ van 2020.

In juli is de HN30 is voor langere periode uitgeleend aan het Zuiderzee Museum in Enkhuizen en wordt daar gebruikt voor visdemonstraties in het Markerhaventje. Hier zijn foto’s van, zie fotoalbum van 2020 Taandagen in Zuiderzeemuseum.

Fuikenboot HN30 in Zuiderzeemuseum
HN30 in Zuiderzeemuseum visdemonstratie

Wilt u vrijwilliger worden, vul het formulier in, dan nemen wij contact met u op