Nieuwe Masten HN1 en HN20 – winter 2023/2024

 

Waarom  nieuwe masten

De masten van de schouwen, die er al 30 jaar op staan, zijn enige tijd geleden gekeurd door een gecertificeerde keurmeester en helaas zijn ze toen afgekeurd in verband met de windscheuren die erin zitten. Wij hebben toen besloten om nieuwe masten aan te schaffen. De aangeleverde masten zijn een halffabrikaat, welke door de vrijwilligers nog afgemaakt moeten worden. Ze zullen o.a.  geschaafd moeten worden, beslag moet gesmeed worden, houten klampen moeten gemaakt worden en masten zullen gelakt moeten worden. Hiervoor hebben wij een subsidie aangevraag en toegewezen gekregen van de Gemeente Hoorn en Kerkmeijer de Regt Stichting

Echter zoals de verwachting is de subsidie niet 100% dekkend. Wilt u ons financieel steunen, dan zijn we daar uiteraard erg blij mee. U kunt een bijdrage overmaken op ons rekeningnummer NL35 INGB 0006503822 t.n.v. Stichting De Hoornse Schouw onder vermelding van ‘Donatie de Hoornse Schouw’.

Nieuwe halffabrikaat masten komen aan in Hoorn

Masten Hoornse Schouw 1
Masten Hoornse Schouw 2
Masten Hoornse Schouw 3

Beide schouwen van onze stichting krijgen een nieuwe mast. De halffabrikaat masten van Douglashout, zijn in november 2023 gearriveerd vanuit Workum, geleverd door Scheepswerf I.L. van Klink. De vrachtauto kon helaas niet op het Oostereiland komen, dus de masten werden gelost bij Het Visserseiland. Hier werden ze door een aantal vrijwilligers op een mastenkar geplaatst en lopend naar het Centrum Varend Erfgoed gebracht op het Oostereiland. Ze zijn toen voorlopig afgedekt totdat het schaven gaat beginnen. Een mooi project voor de vrijwilligers voor de winter.

Masten Hoornse Schouw 4
Masten Hoornse Schouw 5
Masten Hoornse Schouw 6

Masten worden geschaaft

De vrijwilligers zijn half februari 2024 begonnen met het schaven van de nieuwe masten. Dit gebeurt gedeeltelijk nog op een ambachtelijk manier. De groffe vorm wordt met de schaafmachine gedaan, daarna komt de handschaaf in beeld om de mast mooi rond te krijgen. Ook de klampen voor de masten zijn door de vrijwilligers gemaakt, met dank aan  de Houtexpert.nl voor het hout.

Maken masten bij NH Nieuws

NH Nieuws kwam een paar uurtjes kijken en heeft ons bestuurslid Niek en vrijwilliger Jan geinterviewd. Zij laten zien hoe het maken van de mast te werk gaat. Hier een filmpje en foto’s van de opnames.

Eeuwenoude Hoornse visschouw krijgt nieuwe masten: “Alsof mijn grootvader meekijkt”

21 februari 2024, 20.00 uur · Door Redactie & Suzette Nesselaar

Twee eeuwenoude vissersboten uit Hoorn – de Hoorn 1 en de Hoorn 20 – krijgen twee gloednieuwe masten. De oorspronkelijke masten zitten al meer dan dertig jaar op de boten, maar doordat deze nu te veel windscheuren bevatten, zijn ze toe aan vervanging. “We varen af en toe ook met gasten, dus dan kunnen windscheuren gevaarlijk zijn”, zegt Niek de Wilde, bestuurslid bij Varend Erfgoed Hoorn. LEES HELE ARTIKEL OP NH NIEUWS…….